maanantai 5. huhtikuuta 2010

Ranskanmaalta

Vaikka mökkimme on sähköistämätön ja vesi kannetaan sisään, keittiön varustelu riittää monipuolisemmankin aterian valmistamiseen. Semminkin, kun mielestäni hyvä veitsi hakkaa monet kalliimmatkin kodinkoneet mennen tullen. Tässä sopassa ei ( tällä kertaa) veistä tarvittu, sillä kokki oikoi surutta ja säästi aikaa ulkoiluun. Ulkoilulla ei tässä yhteydessä tarkoiteta mitään hikistä liikuntasuoritusta, vaan nuotiolla istuskelua ja auringosta nauttimista. Pitkäperjantaina aurinko paistoi ja lämmintä oli + 10, joten vietimme koko päivän ulkona. Saunan jälkeen valmistui sitten maukas keitto, alunperin ranskanmaalta kotoisin ja tällä kertaa siis hyvinkin sovellettu. Vakiona meillä mukana pysyvät alkuperäisen rouillen korvaava sahramiaioli sekä raastettu parmesaani. Tästä annoksesta riittää 6-8 ruokailijalle.


PIKAINEN BOUILLABASSE

1 dl kuivaa valkoviiniä
1 pss sahramia
fenkoli
3 sellerinvartta
3 valkosipulinkynttä
2 prk (à 400g) tomaattimurskaa
1,5 l kalalientä
1 pss babyporkkanoita (pakaste)
1 pss herneitä (pakaste)
1 pss (à 300g) lohikuutioita (pakaste)
250g katkarapuja (pakaste)
250g tiikerirapuja (pakaste)
oliiveja
rypsiöljyä

***
tuubi valmista aiolia
pussi sahramia
***
parmesaania

1. Sekoita sahrami aioliin ja laita jääkaappiin. Jos muistat, tee tämä jo edellisenä päivänä
2. Sekoita sahrami valkoviiniin. Kuori ja hienonna valkosipuli. Viipaloi selleri ja fenkoli. Viipaloi oliivit
3. Kuullota valkosipulia, selleriä ja fenkolia rypsiöljyssä pari minuuttia, lisää valkoviini, anna kiehahtaa. Lisää tomaattimurska ja kalaliemi. Keitä hiljalleen 10 minuuttia
4. Lisää porkkanat, keitä 3 minuuttia, lisää tiikeriravut ja lohi, keitä pari minuuttia, lisää lopuksi katkaravut, herneet ja oliivit. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä
5. Annostele keitto lautasille. Laita jokaiselle lautaselle sahramiaiolilla sivelty leipäviipale ja raasta päälle parmesaania



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti