lauantai 13. helmikuuta 2010

Itäisiä makuja

Pidin asiakkaiden kanssa kokouksen Savoyssa pari viikkoa sitten ja söimme alkupalaksi blinejä. Jutustelu kulki koko illallisen ajan ruuan ympärillä ja pohdimme myös blinien valmistamisen mysteerejä. Vaikka blinit (ja yleensä mikä tahansa, jonka kanssa voi nauttia mätiä) kuuluvat suuriin herkkuihini, en ole niitä tullut koskaan tehneeksi. Viikko sitten oli jo aikomus, kun pyysimme ystäviä iltaa istumaan. Kutsujina päädyimme kuitenkin itse valmiille aterialle ja nautimme Monin chileläisestä lampaasta. Eilen otimme sitten vahingon takaisin ja pöydässä oli blinejä. Ruuanlaittoni ei ole kovinkaan suunnitelmallista, joten iltapäivällä olin jo tuskastua, kun kaikki ohjeet vaativat yli yön tai vähintään kuuden tunnin taikinan seisottamisen. Onneksi googlailemalla löytyi Yhteishyvän ohje, jonka avulla ateria saatiin pöytään saman päivän aikana. Savoyn blinit uivat voissa, me olimme hieman maltillisempia sen käytössä, maun kuitenkaan kärsimättä. Ensimmäiset blinit nautittiin suoraan paistamisen jälkeen, jonka jälkeen pidimme pienen tauon ja paistoin loput valmiiksi. Paistamisen ajan valmiit blinit odottivat 75-asteisessa uunissa, jotta pääsimme kaikki yhtä aikaa pöytään. Viininä nautimme Alkosta suositeltua Hattelheimer Pfaffenberg Riesling Kabinett Trocken, n:o 578667, 13,34€


BLINIT
(noin 25 pientä)

½ l maitoa
1/2 pss kuivahiivaa
2 keltuaista
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa
3-4 dl tattarijauhoja
1 dl maissijauhoja
2 valkuaista
voita paistamiseen

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva tattarijauhoihin. Sekoita maitoon munankeltuaiset, suola, voisula, tattari- ja maissijauhot. Anna turvota lämpöisessä paikassa liinalla peitettynä 2 tuntia
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita nostellen taikinaan
3. Sulata voi kasarissa ja käytä sulatettua voita paistamiseen
4. Paista blini- tai lettupannulla runsaassa voisulassa kuohkeita blinejä
5. Tarjoile erilaisten mieleistesi täytteiden kanssa

SMETANAA, MUIKUNMÄTIÄ,PUNASIPULIA & MUSTAPIPPURIA


SMETANAA, SUOLAKURKKUA & HUNAJAA


KYLMÄSAVULOHITÄYTE

150 g kylmäsavulohta hienonnettuna
1 rkl limetin mehua
½ dl ranskankermaa
1 ½ rkl hienonnettua tilliä
mustapippuria myllystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti